EXTRA MATERIAAL SOCIALE WONINGBOUW: ENGELSE WIJK, VLISSINGEN

Een gesprek met Jan van Beekhuizen, directeur van l’Escaut, dat niet in de uitzending van 19 november jl. gebruikt is.

Met al die dichtgetimmerde ramen, geblokkeerde doorgangen en een deels afgebrand dak ziet de Engelse Wijk in Vlissingen er op dit moment uit als een gevaarlijke afbraakbuurt. Typisch zo’n plek waar je ingrijpen van de overheid verwacht. Want die moet toch toezien op een leefbare woonomgeving voor iedereen, dus ook voor de mensen met een kleine beurs. Zo werd ook dit volkshuisvestingproject in 1924 gerealiseerd in opdracht van woningbouwvereniging Goed Wonen. Het enige complex met meergezinswoningen uit meerdere bouwlagen. Een stoer en rationeel ontwerp door de Haagse architect M. Vrijenhoek. Hoge erkers met op enkele plaatsen een topgeveltje erboven. In de kopgevels een herkenbaar patroon van kozijnen die het trappenhuis erachter verraden. Een dikke witte gootlijst omrand het dak.

Wat moet de huidige eigenaar l’Escaut met dit complexe buurt aanvangen? Renoveren of opgeven? De bewoners zijn soms noodgedwongen vertrokken: een crimineel verleden achtervolgt de wijk. Toch ontbreekt het niet aan plannen. Directeur Jan van Beekhuizen praat over de voors en tegens van renovatie. Hoezeer moeten we treuren over een eventueel verlies van dit stuk sociale en architectonische historie? Wellicht heeft nieuwbouw een mooiere toekomst. Niet meer omkijken.

This entry was posted in EXTRA MATERIAAL and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>