AFLEVERING WONEN OP HET WATER

Waterwonen

Wonen aan het water lijkt een voor de hand liggend thema in Zeeland. Een open deur zelfs. Niets blijkt echter minder waar. Er zijn maar een paar plekken te vinden, waar je kan wonen en op het water kijken. Meestal zijn ze al wat ouder. Eenvoudige bungalows die je treft aan de rand van het Veerse Meer uit de jaren zestig en zeventig zijn dikwijls gebouwd als vakantiehuis. Bij Terneuzen werden in diezelfde tijd een paar hoge flats gebouwd. En niet te vergeten aan de Vlissingse boulevard. Op die plekken zie je het water. Maar of er nou echt een relatie met dat water is, kan je je afvragen. Pas dertig jaar later worden gisse projectontwikkelaars wakker en ontwikkelen ze woonwijken aan een nieuwe gecreëerde plas, zoals in het Goese Meer. Onschuldig binnenwater: een grotere belediging van de echte Zeeuwse conditie is moeilijk voorstelbaar. Meer dan een slappe verkooptruc wordt het nergens. Makelaarswater, leuk voor in de folder, in de werkelijkheid stelt het niks voor. Om maar te zwijgen van het feit dat er in de woningen zelf niks is te merken van die ligging of connectie. Een huis dat ontworpen is vanuit het water en vanwege de balans op de grens van elementen, op het randje: vergeet het maar. Geen paalwoningen, geen drijvende woningen (op de traditionele woonboten en een onrendabel experiment na), kortom geen enkele amfibische ambitie. Veel te specifiek om geschikt te zijn voor verkoop en dus riskant.

Er is overal water en dat zijn we heus niet vergeten. Maar misschien zijn we er heimelijk nog altijd bang voor. Zomaar genieten van het regelmatige spel van hoog en laag, van warm en koud, vol laaghangende mist in de herfst tot een keiharde gladde spiegel in het vroege voorjaar, het lijkt de goden te verzoeken. Er hangt een doem over: wacht maar, het lijkt nu romantisch, straks wordt je er opnieuw door overvallen en vaagt het alles weg. We hebben de zee dan wel getemd met onze hypertechnische waterwerken, echt vertrouwen is nog altijd lastig. De vloek van Zeeland: hebben we eens iets uniek, durven we het niet te benutten.

Heeft u de uitzending gemist? Kijk hier alle afleveringen terug >>

Wilt u reageren op deze aflevering klik dan meteen onder deze tekst op ‘Een reactie plaatsen’.

This entry was posted in UITZENDINGEN OMROEP ZEELAND and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>