AFLEVERING INFRASTRUCTUUR

Stilstaan bij infrastructuur

Hoewel bijna iedereen gebruik maakt van infrastructuur, beseffen slechts weinigen dat die autowegen, spoor- en waterwegen, rioleringen, datanetwerken en wat dies meer zij, ook ontworpen worden. Nog minder duidelijk is de manier waarop dat ontwerp tot stand komt en welke factoren daarop invloed uitoefenen. Over het algemeen nemen we de aanwezigheid van infrastructuur en de manier waarop die zich aan ons voordoet als vanzelfsprekend aan. Het is er nu eenmaal. In deze aflevering van OverNieuw laten we niet alleen een aantal ontwerpers aan het woord, maar wordt ook een kijkje achter de schermen geboden van de overheden die als opdrachtgever functioneren. Bovendien wordt in beeld gebracht op welke de randvoorwaarden zijn waarbinnen de ontwerpers moeten werken, op welke wijze zij omgaan met gegevens als landschap, ondergrond, groen en programmatische of verkeerskundige obstakels. Met iedereen die bij het ontwerp betrokken is levert zo’n  een langdurig en intensief proces op, dat naar gelang de moeilijkheidsgraad van de opgave en de maatschappelijk betrokkenheid (ook wel weerstand) langer duurt en gevoelig is voor tegenslagen. Mooie voorbeelden van langdurige maar tamelijk geoliede processen waren de aanleg van de Westerscheldetunnel tussen Zuid Beveland en Zeeuws Vlaanderen en de gloednieuwe N57 dwars over Walcheren met als opvallend kunstwerk het Dampoort aquaduct bij Middelburg.  Beide zeer ingrijpend voor zowel het omringende landschap als ook voor het dagelijks verkeer tussen verschillende woonkernen en aangrenzende bedrijventerreinen. In de gesprekken met de ontwerpers wordt gepoogd de tamelijk abstracte begrippen en modellen direct te koppelen aan het gerealiseerde object. Soms met opvallende verschillen tussen theorie en praktijk, soms ook met een opmerkelijk grote overeenkomst. In ieder geval zodanig dat je nooit meer zomaar de tunnel in of uitrijdt of achteloos onderdoor het Kanaal door Walcheren beweegt. Plotseling let je op elke boom of elke schijf beton. De wereld van het snelle vervoer is ineens tot staan gebracht.  Een grappig effect zolang het de rijvaardigheid niet beïnvloed natuurlijk.

Uitzending gemist? Kijk hier alle afleveringen terug >>
Wilt u meepraten over deze aflevering? Geef hieronder uw reactie!

This entry was posted in UITZENDINGEN OMROEP ZEELAND and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>