AFLEVERING DUURZAAM BOUWEN

Duurzame inpassing

Bij milieuvriendelijk bouwen denken we gelijk aan regels en aan apparaten. En wellicht ook nog wel aan subsidies en isolatie. Hoe dikker hoe beter, wat die laatste twee betreft. Van regels willen we er juist zo weinig mogelijk. Terwijl al deze aspecten van belang zijn, al lijken ze weinig te maken te hebben met architectuur. Het zijn randvoorwaarden, geen basisprincipes. Ze zijn soms meer, soms minder geschikt voor de architekt om te benutten in zijn ontwerp. Vroeger, pakweg dertig jaar geleden, zagen ecologische gebouwen er heel anders uit dan niet-ecologische,  zeg gewone gebouwen. We zijn met z’n allen snel overtuigd geraakt van de noodzaak van verdere ecologische ontwikkeling. Tegenwoordig zie je het verschil nauwelijks meer. Als het goed is tenminste. Of het nu om CO-2 neutraal gaat, een ‘fris’ gebouw, we duiden alles aan met duurzaam. Dat behelst meer dan een fors pakket isolatie, een zonneboiler of warmte-terugwin technologie alleen. We moeten anders gaan denken over (ge)bouwen. En dat vergt niet langer een specifieke ontwerphouding. Maar welk effect hebben dan al die milieumaatregelen in het ontwerpproces? Gaat alles nu vanzelf? Nou dat niet bepaald. Veel nieuwe gebouwen waarin veel gedaan is om de duurzaamheid ervan te vergroten blinken niet uit door een uitgekiend of spraakmakend architectonisch ontwerp. Alsof overal aan gedacht is, behalve aan het ontwerp zelf. Het kind en badwater…… Dikwijls ligt de sleutel voor een duurzaam succes in handen van de gebruiker. In een woning, maar net zo goed in een school of een kantoorgebouw, hangt alles af van de dagelijkse praktijk of alle genomen maatregelen ook werkelijk effect sorteren. Dan blijkt een goed en aansprekend ontwerp een belangrijke drijfveer te zijn voor een bewust gebruik. Ze moeten dus samenkomen, die twee factoren. Bij nieuwbouw kan je alles van te voren goed doordenken. Maar hoe gaat het er aan toe wanneer je bouwt in een bestaande situatie? Wanneer je wilt voortborduren op een historisch gegroeide plek. Dat is dubbel duurzaam, want dat wat er is handhaaf je. Hoe bereik je dan toch alle milieuvriendelijke doelstellingen? In Middelburgse binnenstad is daarop een passend antwoord geformuleerd.

Aflevering gemist? Kijk hier alle afleveringen terug >>
Reageren? Geef hieronder uw mening!

This entry was posted in UITZENDINGEN OMROEP ZEELAND and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>