AFLEVERING ZORGARCHITECTUUR

Zorgelijk

Zorg neemt toe. Overal. In ons persoonlijk leven en in de maatschappij als geheel. De enige sector waarin nog werk te vinden is. Maar ziekenhuizen lijden verlies. Dus vallen ze in kleine onderdelen uit elkaar en gaan samen met andere maatschappelijke organisaties. Dicht bij de mensen. Het gemak dienend. Toegankelijk. Op een school, in een gezondheidscentrum of bij een supermarkt. Die clustering is opmerkelijk omdat in
het verleden combinatiegebouwen of multifunctionele gebouwen nooit zo’n succes waren. Lang niet alle gebruik past bij elkaar. Soms werken ze elkaar alleen maar tegen. En dat leidt tot ergernis en verwaarlozing. In de jaren zeventig van de vorige eeuw leek het een ei van Columbus. Na de dwangmatige scheiding der functies uit het doorgebroken modernisme van tien jaar daarvoor, leek clustering de bouwkundige droom
van de toekomst. Alles samen. Bloemkoolwijken als het toppunt van burgerlijke saamhorigheid. Gezellig, goedkoop, duurzaam. En nu in de eenentwintigste eeuw gelden die voordelen opnieuw. Jammer genoeg hebben de statige postkantoren de boot gemist. Ze zijn net allemaal gesloten nu een nieuwe vraag naar samenvoeging onder een dak een hoogtepunt bereikt. Supermarkten en bibliotheken nemen de uitdaging
– soms noodgedwongen – wel aan. Een interessante ontwikkeling, die in het buitenland en vooral in de Amerikaanse wereld al langer gemeen goed is. De mall op Nederlandse schaal. We zullen zien of dat idee toekomst heeft. Een nieuwe brede school in Vlissingen met de toepasselijke naam de Combinatie is een heel jong voorbeeld. Net opgeleverd verrijkt het complex daar het centrum van het Spaans Kwartier. Omdat de functie niet meer eenduidig is, moet op de schaal van het hele complex het gebaar groter worden en de alles omhullende gevel nondescripter. Het hoort bij elkaar. Gekleurde stippen geven nu richting en plaats aan in de continue kringloop van het interieur. Anders weet je niet meer waar je bent. En plakkers op de buitendeuren laten je weten voor wiens deur je staat. Want van het gebouw is dit helaas niet meer af te lezen. Misschien wel een zorgelijke ontwikkeling voor de altijd zo heldere vaderlandse architectuur.

Aflevering gemist? Kijk hier alle afleveringen terug >>

Wilt u reageren? Laat dan hieronder uw bericht achter!

This entry was posted in UITZENDINGEN OMROEP ZEELAND and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>