OVERNIEUW OP DE RADIO

Voorafgaand aan de uitzending op tv wordt ‘s ochtends op de radio aandacht besteed aan OverNieuw. Op Omroep Zeeland houdt¬†Elias den Hollander korte interviews met verschillende gasten uit de televisie-uitzendingen. Zij reageren op stellingen die betrekking hebben op het onderwerp van de aflevering van OverNieuw van die avond.

Hieronder vindt u enkele van deze stellingen. Wilt u ook meepraten OverNieuw? Onder de berichten op deze website kunt u uw reactie achterlaten.

Stellingen:

3. wonen aan het water
De beste plaats om te wonen en te werken is aan het water.
Wonen of werken aan het water zou veel meer aandacht moeten krijgen van bestuurders: zij moeten – zeker in het Zeeuwse jaar van het water – stimuleren dat er aan/met het water gebouwd wordt.

4. infrastructuur
Bij de aanleg van infrastructuur zijn ontwerpers dikwijls de weg kwijt..
Ze houden nauwelijks rekening met het landschap en geven zich geen rekenschap van de gevolgen van hun keuzes voor bewoners en ondernemers.

5. boerderijen
Boerderijen zijn het paradepaardje van het Zeeuwse platteland, maar de historische voorbeelden worden veel te gemakzuchtig en bovendien halfslachtig en armzalig gekopieerd wanneer nieuwe landbouwbedrijven worden gebouwd.

6. duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen heeft geen effect op de architectuur
Maatregelen ter bevordering van duurzaam bouwen betreffen vooral de installatie van allerhande technologie en heeft derhalve geen enkel effect op het ontwerp.

7. bedrijventerreinen
Grens tussen wonen en werken moeten worden opgeheven.
We kunnen met veel minder bedrijventerreinen toe en het is bovendien een ouderwets concept om ze ver buiten de stad- of dorpskern aan te leggen.

8. kerken
Er moet niet zo moeilijk gedaan worden over nieuwe functies voor leegstaande of leegkomende kerkgebouwen. Alles moet kunnen: het zijn tenslotte geen heilige huisjes meer.

9. zorg
Gebouw van de toekomst moet multifunctioneel zijn.
Combinatiegebouwen hebben de toekomst. Het is bovendien economisch realistischer. Niet alleen in de zorg, het zou voor veel functies interessant zijn om combinaties te vormen.

10. landmarks
Een Landmark is nodig om de schoonheid van het uitzicht te zien.
Niet alle mooie plekken in de polder of langs de oevers moeten worden ontsierd door opvallende bouw- of kunstwerken. Laten we zuinig zijn op het uitzicht.

This entry was posted in UITZENDINGEN OMROEP ZEELAND. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>